Administrator
Związek Kontroli Dystrybucji Prasy zaprezentował wyniki sprzedaży za maj tego roku dla trzech polskich czasopism o grach. Przedstawiono sytuację magazynów CD-Action, Play oraz Komputer Świat Gry. Pierwsze dwa odnotowały widoczne spadki sprzedaży w porównaniu z poprzednimi miesiącami, a trzeci odrobinę umocnił swoją pozycję.
Najpopularniejsze polskie czasopismo o grach, czyli CD-Action, zostało sprzedane niecałe 79 tysięcy razy, przy nakładzie równym prawie 130 tysięcy egzemplarzy. Oznacza to, że w maju sprzedano zaledwie 60,6% całego nakładu. W numerze znalazło się jak zawsze kilka pełnych gier (między innymi: Mage Knight: Apocalypse, Speedball 2: Tournament, Tajne akta: Tunguska).
Znacznie gorszy rezultat uzyskał Play. Sprzedane zostało 14694 egzemplarzy czasopisma, co stanowi jedyne 36,8 % całego nakładu (39945 egzemplarzy). Przypomnijmy, że w marcu Play zainteresował 22 tysiące osób, a więc jak widać popularność magazynu drastycznie spadła mimo całkiem przyjemnych pełnych gier (Massive Assault: Phantom Ressistance, Stubbs the Zombie).
Drobne zwycięstwo odnosi Komputer Świat Gry. W marcu sprzedano prawie 19980 egzemplarzy czasopisma, czyli więcej niż przed rokiem. Tymczasem w maju magazyn zainteresował 23923 graczy. Mamy do czynienia ze wzrostem zainteresowania, być może wynikającym z możliwości wyboru kilku pełnych wersji gier. W sumie udało się sprzedać prawie 60% nakładu dwumiesięcznika.
Sytuacja nadal jest nieciekawa i na razie nie zapowiada się na jej nagłą poprawę. Niestety nawet największe tytuły tracą na popularności. Czy oznacza to realne kłopoty? Na pewno można się spodziewać, że z rynku znikną w pewnym momencie niektóre, mniejsze pozycje. Współczesny rynek prasy zmienia się bardzo dynamicznie, co niestety jest określeniem raczej negatywnym.
Informację udostępnił "Związek Kontroli Dystrybucji Prasy"
Ja czytam PLAY
Administrator
Ja odkąd zamknęli "Click'a" nie mam pojęcia co czytać CDA jest nawet fajny,ale jakoś nie w moim guście...Click bawił się opisywaniem gier i widać,że to lubił a CDA jakoś tak co chwile się wychwala "pierwsi w polsce" itp. ;/ żeby tak click powrócił
Również czytam PLAY
Najczęściej to ja czytam CD-Action:Jest fajny i ciekawy
Moderator
A ja nic nie czytam
lepiej zacznij, w gazetkach wiele pisze o grach
Moderator
może zacznę ale po co jak salata mi opowie co jest tam w tych gazetkach
Administrator
To się nazywa wykorzystywanie...ALe fakt...Jak tylko znam chociaż jednego małego,ale oczywiście ciekawego newsa to biegne do Bielika mu o nim opowiedzieć,a Bielik1016 też zawsze słucha ^^
i chce ci się?
Administrator
Z Bielikiem zawsze obgadujemy jakieś 15 minut jedną grę,wiec chce
aha myślałem że dłużej XD
Administrator
Fable II obgadywaliśmy codziennie przez jakiś tydzień Dziennie po godzine XD
to liczysz czas rozmowy?
Administrator
Biorę pod uwagę tak zwane "na oko"